Auton ilmastointilaite kannattaa huollattaa säännöllisesti

Auton ilmastointilaite kannattaa huollattaa säännöllisesti

Vaikka taivaalta tulee vielä ajoittain räntää ja välillä luntakin, lähestyy kesä päivä päivältä. Kun kesähelteet viimein saapuvat, toivovat monet, että auton ilmastointi toimisi moitteettomasti. Toimiessaan auton ilmastointilaite pitää auton sisätilan miellyttävän viileänä ja kuivana. Tällä on positiivinen vaikutus myös kuljettajan vireystilaan.

Auton ilmastointilaite kaipaa säännöllistä huoltoa aivan kuten auton muutkin osat. Säännöllisellä huollolla varmistat ilmastointilaitteen jäähdytystehon ja toimintavarmuuden säilymisen hyvällä tasolla. Ilmastointilaitteen kylmäainemäärän tarkistus on hyvä tehdä aina talven jälkeen, jolloin kylmäainetta myös tarvittaessa lisätään. Varsinaiseksi huoltoväliksi suositellaan kahta vuotta.

Ajan kuluessa auton ilmastointilaitteessa kiertävä kylmäaine pääsee vuotamaan ulos joustavien letkujen seinämien läpi. Näin käy, vaikka järjestelmä toimisi täysin oikein. Tämä aiheuttaa paitsi jäähdytystehon hiipumisen myös riskin ilmastointilaitteen kompressorin vaurioitumiselle.

Joskus kylmäaine voi päästä vuotamaan ulos runsaammin esimerkiksi letkuissa, tiivisteissä tai liitoksissa olevan vaurion seurauksena. Tämä voi ilmetä autoilijalle jäähdytystehon nopeana romahtamisena. Tällöin on syytä kytkeä ilmastointi pois päältä ja hakeutua huoltoon vian selvittämiseksi.